Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

Sivas - ZaraSivas - Zara
KEVENLİKEVENLİ
Köyü DerneğiKöyü Derneği
WwwWww
.KevenliKoyu..KevenliKoyu.
ComCom
Takip Edin Takip Edin

Dernek
Dernek Logosu Dernek Logosu

Reklamlar Reklamlar


Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
Anket Anket

  • 14.11.2011deneme1098 hit0 yorum
Basın Bülteni Basın Bülteni

Çeşitli Bilgiler Çeşitli Bilgiler

Kaydol
E-Bülten E-Bülten

UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
SohbetSohbet Bölümü BölümüDolu dolu ve hoşça vakit geçirmek için
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın
İletişimİletişim Formu Formuinfo@kevenlikoyu.com

google-site-verification: googlec2c5f5469272c8de.html

İLİMİZİ TANIYALIM

Sivas ili, Türkiye Cumhuriyeti´nin İç Anadolu Bölgesinde ve Karadeniz Bölgesinde yer alan bir ildir. Sivas ili, Mezopotamya ve arasında kervanların geçtiği bölgede olduğu için, Selçuklular döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiştir. Ülkemizde Konya´dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu il Sivas´tır. 13.yüzyıla ait Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medreseleri çini sanatı açısından mutlaka görülmeye değer yerlerdir. Ulu Camii ise 1100 yılında inşaa edilmiştir. Ayrıca Sivas Türkiye´nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir, başka bir özelliği ise Türkiye´nin en büyük yerleşim birimi olmasıdır.

Sivas coğrafi açıdan kıraç, yeşili az, sert iklimli bir yerdir. Ikliminin elverdiği ölçüde yetiştirilebilen ancak tahıl ürünleri, şeker pancarı, patates gibi ürünlerdir.

Türk İstiklâl Savaşı´nın temellerinin atıldığı, Selçuklu devrinin dev eserleriyle süslü, yüzölçümü bakımından Konya´dan sonra ikinci sırada yer alan bir ilimiz. Sivas ili topraklarının büyük kısmı İç Anadolu´nun yukarı Kızılırmak bölümünde diğer kısımları ise Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde olup, 35° 50? ve 38° 14? doğu boylamları ile 38° 32? ve 40° 16? kuzey enlemleri arasında yer alır. Kuzeyden Giresun, Ordu ve Tokat; doğudan Erzincan; güneyden Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri; batıdan Yozgat illeriyle çevrilidir. Trafik numarası 58?dir.

Yapısı 

Sivas, yözölçümü itibariyle Türkiye´nin ikinci büyük ilidir. Toprakları üç bölgeye yayılmıştır. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde yer alır. Gerek iklim gerekse doğa koşulları ile bir Doğu Anadolu şehri sayılabilir. Yerlesim yeri sayisi acisindan Sivas Türkiyede birinci sirayi alir. Günümüzdeki Sivas halkinin bir kismi `93 harbi dedigimiz 1877/78 deki Osmanli-Rus savasindan sonra yöreye yerlestirilmis Cerkez ve diger Kafkas göcmenleridirler.

Adının kökeni 

Şehrin adı kentin antik dönemdeki adı olan Sebastia sözcüğünün evrimleşerek Türkçeleşmesiyle bugünkü halini almıştır. Sebastia ismi de Yunancada saygıdeğer, yüce anlamına gelir ki, Latince Augustus´un Yunanca karşılığıdır. Bu da Pontuslar tarafından kurulan kentin Roma İmparatoru Augustus onuruna onun ismiyle adlandırıldığına delalet eder.

Halk arasindaki rivâyetlere göre ise Sivas kurulmadan önce ulu ağaçlar altında kaynayan üç pınar varmış. Bu pınar Tanrıya şükür, ana ve babaya minnet ve küçüklere şefkat duygularını ifâde edermiş. Bu üç pınara ?Sipas Suyu? denirmiş. Zamanla mukaddes sayılan bu üç pınarın etrâfında küçük bir yerleşim merkezi kurulmuş ve ?Sipas? ismi verilmiştir. Diğer bir rivâyete göre ise Sivas ismi eski kavimlerden ?Sibasipler?den gelmektedir. Sivas ilk çağlarda Talavra, Megalapolis, Karana ve Diyapolis isimleriyle anılmıştır.

Sivas ismi ile ilgili bir başka rivâyete göre ise, kentin adı Farsçada ?üç değirmen? mânâsına gelen ?Sebast? kelimesinden gelmektedir; Sebast ismi zamanla halk dilinde Sivas olarak yerleşmiştir. Sivas ismi bu şekilde oluşmuştur.


YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3555

KevenliKoyu.Com © 2009
Sivas Zara Kevenli Köyü Derneği http://www.KevenliKoyu.com

Tam Ekran